Niku Jaga

Den første af de tre retter på japansk hverdagsmad, som Momo gerne vil dele med mig og jer, er en traditionel japansk hverdagsret, der hedder Niku Jaga.

Niku betyder kød, og Jaga betyder kartoffel, og Momo fortæller, at i Japan er kvinder, der laver en god Niku Jaga ægteskabsmateriale.

Vi er ikke så gode til mængderne, så opskriften her er godt på slump, til gengæld er den til fri afbenyttelse og – bør det måske tilføjes – på helt eget ansvar. 😉

Vi købte alle ingredienserne til retten i Aarhus, så vi har kun brugt ting, der kan skaffes her.

Først bruner du skært oksekød (måske omkring 500 g.?) og et stort løg eller to i lidt olie i din gryde.

Så hælder du et sted mellem en og to dl hvidvin ned til det, og koger til alkoholen er brændt væk.

Herefter puttes Mirin (Mirin er en sød Sake, der er beregnet til madlavning og som du kan se på billedet herunder) ned i gryden sammen med sukker og soya sauce, og det simrer til løgene bliver mørke. Til den portion vi lavede puttede vi ca. 4-5 spsk af hver af Mirin, sukker og soya sauce, og Momo siger, at der skal ca. samme mængde af de tre i, men at man selvfølgelig også i det japanske køkken er velkommen til at smage på tingene og justere. 😉

Når løgene er mørke, hælder du skrællede kartofler i, tilføjer vand til det lige dækker kartoflerne og fiskesuppepulver (det er pakken, som står ved siden af Mirin på billedet herover). Til vores portion brugte vi ca. et halvt brev fiskesuppepulver.

Herefter får retten lov til at simre uden låg, til væsken er reduceret til ca. 1/3, og kartoflerne er kogt færdige. Skum løbende ad med en ske, så din Nicu Jaga bliver ved med at være klar og fin.

Imens retten simrer, koges slikærter i en gryde ved siden af. Når ærterne er al dente, tages de op og skæres fint på skrå.

Hvis man er doven, som Momo og jeg er, koges ærterne sammen med retten, men det må jeg altså helst ikke skrive, for det er virkelig halvpinlig dovenskab. Men altså hvis man er meget doven og en smule skamløs, KAN de koges sammen med retten, fiskes op og skylles, inden de skæres, og det fungerer også fint.

Husk forresten også at koge japanske ris, som du kan servere til din Nicu Jaga. De japanske ris er lidt tykkere, lidt kortere og noget mere klistrede, end de ristyper, som vi ellers spiser flest af her i landet. I modsætning til, hvad Momo troede, kan man faktisk godt koge ris og også japanske ris uden en riskoger. Det var hun meget forundret over. 😉

Når din Nicu Jaga er ved at være færdig smager du den til en sidste gang. Din Nicu Jaga skal være til den salte side, fordi den serveres til ris, der tager en del af saltsmagen. Vi serverede den i en skål med de fint skårne ærter på toppen. Det så sådan her ud.

Bon Appetite – og husk at spise den med spisepinde. 😉

 

3 Replies to “Niku Jaga”

    1. Ja, det er helt pinligt. Jeg tror kun, at jeg fik lov til at skrive, hvor dovne vi var, fordi jeg gjorde det på det lille, hemmelige sprog, som ingen alligevel forstår, dansk. 😉

  1. Hvor spændende. Og hvor må jeg få afprøvet den opskrift. Og pyt vær’ med dovenskaben. Nogle gange er familien jo sultne….;-) eller det skal bare gøres lidt hurtigere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *